Psihoterapija, psihoterapevt, sproščanje, hipnoza, hipnoterapija - Kranj

Vodja terapevtskega tima ZAUPAM.SI sem Melita Pretnar Silvester. Po poklicu sem zdravnica, specialistka psihiatrije, sem strokovno usposobljena psihoterapevtka, hipnoterapevtka in coach.

Kaj je psihoterapija?

Psihoterapija je naučeno, celostno, zavestno in načrtovano obravnavanje psihosocialno in psihosomatsko pogojenih duševnih motenj in bolezenskih stanj z znanstveno utemeljenimi psihoterapevtskimi metodami v interakciji ene ali več obravnavanih oseb, z enim ali več psihoterapevti. Cilj obravnave je olajšati ali odpraviti simptome, spremeniti moteča prepričanja, stališča in vedenjske vzorce ter podpirati osebnostno rast in zdravje obravnavanih.

Psihoterapija pomeni zdravljenje s pogovorom, s ciljem premagovanja različnih težav in boljšega poznavanja sebe. Psihoterapevt je usposobljen, da nam pomaga začutiti in primerno izraziti svoja čustva, spremeniti manj funkcionalna vedenja, reševati težave ali naučiti se, kako obvladati čustva kot so stres, tesnoba, žalovanje, strah, žalost in druga.

Psihoterapevt nam pomaga, da ozaveščamo skrite vzroke naših težav in jih postopno odpravljamo.

Psihoterapija Oblike Psihoterapije Psihoterapija Psihoterapevt Hipnoterapija Hipnoza Coaching Tesnoba Tesnoba Anksiozne motnje Stres Izgorelost Demenca
OK

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Klikni za več informacij.

Terapije in programi

Duševno zdravje

TESNOBA IN
ANKSIOZNE MOTNJE

Sprostimo tesnobo, odprimo misli,
zaživimo svobodno življenje

Pogosto čutite nemir, tesnobo, napetost? Doživljate nenadne izpade jeze ali panične napade? Ste na splošno pretirano zaskrbljeni v vsakdanjih življenjskih situacijah? Se bojite javnega nastopanja ali ocenjevanja drugih ljudi? Ponoči premlevate težave, se zbujate, vas muči nespečnost?
Tesnoba
Razlog za vaše težave so lahko anksiozne motnje – skupina psihičnih motenj, katerih glavni simptom je tesnoba. Najpogosteje jih lahko občutite kot povečano napetost, pretirano zaskrbljenost, stalen strah, razdražljivost in podobno.

Pomagamo vam lahko pri različnih oblikah anksioznih motenj:
  • generalizirana anksiozna motnja
  • panična motnja
  • agorafobija – strah pred odprtimi prostori
  • socialna fobija – strah pred ljudmi
  • specifične fobije
  • obsesivno kompulzivna motnja
  • anksiozno depresivna motnja

DEPRESIJA IN
MOTNJE RAZPOLOŽENJA

Vrnimo življenju radost, energijo, barve in smisel

Vas prežema dolgotrajna žalost in potrtost? Nimate več prave volje in veselja, niti za stvari, ki so vas najbolj veselile? Se počutite nemočni, nevredni, vidite črno prihodnost? Opažate večje spremembe pri spanju ali apetitu?
Depresija
Vaša občutja so lahko povezana z depresijo – gre za zelo pogosto čustveno motnjo, ki se kaže na različne načine. Vedno vpliva na človeka v celoti – na njegovo razpoloženje, počutje, mišljenje in vedenje. Spremeni se, kaj mislite o sebi in svojem življenju, kako čutite in kako doživljate svet okrog sebe, depresija vpliva na vaš spanec, apetit in mnoga druga telesna dogajanja … Na splošno se občutno poslabša človekovo funkcioniranje in kakovost življenja.

Depresija ni le prehodna slaba volja ali trenutno žalostno razpoloženje. Prav tako ni posledica človekove šibkosti, zato je ni mogoče premagati le z močno željo in voljo. Depresivni ljudje sami sebe ne morejo prisiliti, da bi se počutili bolje. Sami močno občutijo posamezne znake in mučnost depresije, drugi ljudje pa teh znakov pri njih morda sploh ne opazijo. Tudi zdravnik večine znakov, s katerimi se kaže depresija, z običajnimi preiskavami ne more odkriti. To še dodatno povečuje pritisk na vse, ki se s to boleznijo soočajo.

Če menite, da ste depresivni, je zelo pomembno, da se o svojih težavah pogovorite z drugimi ljudmi. Čim bolj podrobno jih opišite tudi zdravniku, pri katerem boste poiskali pomoč. Razkrijte mu vse svoje težave, tudi tiste, ki se vam zdijo nepomembne.

STRES IN IZGORELOST

Otresimo se stresa, poskrbimo zase, da bomo lažje poskrbeli tudi za druge

Se počutite preobremenjeni in izčrpani, težko opravljate delovne obveznosti? Se soočate z večjimi spremembami v svojem življenju? Ste pretirano občutljivi in razdražljivi? Imate težave s koncentracijo in spanjem?
Stres
Vaše težave so morda povezane z izgorelostjo. Gre za stresni odziv vašega telesa, misli, čustev in vedenja na pomembne življenjske dogodke ali na dolgotrajnejše kopičenje pretiranega stresa.

Izgorelost je izkušnja telesne, čustvene, miselne izčrpanosti, ki nastane zaradi dolgotrajne vpletenosti v čustveno zahtevne situacije v poklicu, prostem času, med prijatelji, v partnerstvu ali družini.
Najpogosteje izgorijo ljudje, ki zelo goreče delajo in se razdajajo za druge, ne poskrbijo pa dovolj za svoje osebne potrebe.

Podobno kot druge duševne težave je možno tudi izgorelost obvladati in v življenje vrniti ravnovesje, ki posamezniku omogoča dobro počutje in opravljanje zanj pomembnih dejavnosti.

DEMENCA IN MOTNJE SPOMINA

Dodajmo življenju kakovostna leta

Postajate pretirano pozabljivi, se težko spomnite, kaj ste počeli včeraj? Opažate pozabljivost ali zmedenost pri vašem svojcu? Imate v družini bolnika z demenco?
Demenca
Če se srečujete z motnjami koncentracije, pozornosti in spomina, je za to lahko več različnih vzrokov. Te pomembne funkcije so lahko okrnjene pri različnih telesnih ali duševnih boleznih oziroma motnjah. Med duševnimi razlogi za težave s koncentracijo in spominom so stresne in anksiozne motnje, depresija ali demenca.

Demenca je kronična napredujoča možganska bolezen, ki prizadene možganske celice odgovorne za funkcije kot so spomin, mišljenje, orientacija, razumevanje, računske in učne sposobnosti ter sposobnosti govornega izražanja in presoje. Njena najpogostejša oblika je Alzheimerjeva bolezen, ki predstavlja več kot 65 odstotkov demenc. Obstaja pa še več drugih vrst drugih demenc, vzrok za nastanek teh bolezni ni znan.

Takoj ko opazite prve znake bolezni pri sebi ali svojem svojcu, obiščite zdravnika, ki bo presodil ali gre za demeco ali morda za kakšno drugo bolezen. Zdravnik specialist psihiater ali nevrolog bo opravil pregled, postavil diagnozo ali predpisal zdravila, ki so naučinkovitejša v zgodnji fazi bolezani. Svojci bolnika čimprej potrebujejo čimveč informacij o poteku bolezni in o tem kako z bolnikom ravnati.

Naročanje

Zaradi prezasedenosti do Januarja 2023 naročanje ni mogoče.